Μηροκήλη καλείται η κήλη της μηροβουβωνικής περιοχής, στην οποία ο κηλικός σάκος και το περιεχόμενο αυτού προβάλλουν  διαμέσου του μηριαίου δακτυλίου (στενό, ευένδοτο σημείο της πυέλου, που σχηματίζεται μεταξύ του βουβωνικού συνδέσμου, του ηβικού οστού και των μηριαίων αγγείων). Εμφανίζεται σπανιότερα από την βουβωνοκήλη (5% των κηλών των κοιλιακών τοιχωμάτων), είναι συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας και πολύτοκες. 

Συμπτώματα της μηροκήλης

Συνήθως η μηροκήλη εκδηλώνεται με τοπική διόγκωση στην  περιοχή του ριζομηρίου (λίγο πιο κάτω από τη βουβωνική χώρα) και μπορεί να συνοδεύεται από  ήπιο ή μέτριας έντασης πόνο. Λόγω της μικρής διαμέτρου του μηριαίου δακτυλίου, συνήθως δεν ανατάσσεται εύκολα.

Η μηροκήλη εκδηλώνεται με περίσφιξη συχνότερα  από τη βουβωνοκήλη λόγω της μικρής διαμέτρου του μηριαίου δακτυλίου και της ανελαστικότητάς του. Η περίσφιξη της μηροκήλης αποτελεί μια επικίνδυνη κατάσταση η οποία μπορεί να είναι απειλητική ακόμα για τη ζωή του ασθενούς και για το λόγο αυτό απαιτεί συνήθως άμεση χειρουγική αντιμετώπιση.

Διαφορική διάγνωση

Στη διαφορική διάγνωση μιας διόγκωσης στην περιοχή του ριζομηρίου, εκτός της μηροκήλης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα

  • Βουβωνοκήλη
  • Απόστημα ή λεμφαδενοπάθεια της περιοχής
  • Αιμάτωμα
  • Ιδρωταδενίτιδα
  • Έκτοπος όρχις
  • Σμηγματογόνος κύστη
  • Κιρσοί της σαφηνούς φλέβας
  • Ανεύρυσμα ή ψευδοανεύρυσμα της μηριαίας αρτηρίας

Διάγνωση

Στις περισσότερες περιπτώσεις μηροκήλης για να τεθεί η τελική διάγνωση απαιτείται, πέρα από την αξιολόγηση της συμπτωματολογίας του ασθενούς και την προσεκτική κλινική εξέταση, και η διενέργεια υπερηχογραφήματος της μηροβουβωνικής χώρας.

Θεραπεία της Μηροκήλης

Η θεραπεία της μηροκήλης, συμπτωματικής ή ασυμπτωματικής, είναι πάντα χειρουργική λόγω του υψηλού κινδύνου περίσφιξης αυτής εξαιτίας του στενού αυχένα της κήλης. Η θεραπεία συνίσταται στην ανάταξη της κήλης και στην ενίσχυση του εδάφους του μηριαίου δακτυλίου με την χρήση πλέγματος.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει ανοικτά, αλλά ως καλύτερη μέθοδος σήμερα θεωρείται η λαπαροσκοπική/ενδοσκοπική αντιμετώπιση.  Στα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής /ενδοσκοπικής αντιμετώπισης περιλαμβάνονται ο λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, η ταχύτερη ανάρρωση, η γρηγορότερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες και το καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα.

 

Δείτε αναλυτική παρουσίαση των σύγχρονων τεχνικών αποκατάστασης μηροκηλών, ΕΔΩ