Πρόκειται για μια από τις σπανιότερες κήλες (<1%) των κοιλιακών τοιχωμάτων, η οποία εμφανίζεται κατά μήκος της περιτονίας του Spiegel. Η περιτονία αυτή οριοθετείται από την γραμμή μετάπτωσης του εγκάρσιου κοιλιακού μυός στην απονεύρωσή του (ημισεληνοειδής γραμμή του Spiegel) και από το έξω χείλος του σύστοιχου ορθού κοιλιακού μυός.

kili spiegel-2

H περιτονία Spiegel, κατά μήκος της οποίας εμφανίζεται η ομώνυμη κήλη

Επειδή το χάσμα της κήλης είναι συνήθως μικρό (μικρότερο των 2 εκατοστών), ο κίνδυνος περίσφιξης είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Το κύριο σύμπτωμα είναι εντοπισμένος πόνος στο σημείο της κήλης, ο οποίος επιδεινώνεται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Στις περιπτώσεις ύπαρξης ψηλαφητής μάζας και ιδίως όταν το μέγεθος της μεταβάλλεται ακολουθώντας  τις μεταβολές της ενδοκοιλιακής πίεσης, η διάγνωση τίθεται σχετικά εύκολα. Στις περιπτώσεις όμως στις οποίες η απονεύρωση του έξω λοξού μυός είναι ακέραια, και ιδίως σε παχύσαρκα άτομα, συνήθως δεν ψηλαφάται μάζα, διότι η κήλη προβάλλει μεταξύ του έσω λοξού και της απονεύρωσης του έξω λοξού μυός. Στις περιπτώσεις αυτές είναι σημαντικός ο ρόλος του υπερηχογραφήματος και της αξονικής τομογραφίας.

Θεραπεία της κήλης Spiegel

Η θεραπεία  είναι πάντα χειρουργική, λόγω του υψηλού κινδύνου περίσφιξης. Περιλαμβάνει είτε την απλή συρραφή του χάσματος, ιδίως όταν αυτό είναι μικρό (μικρότερο του ενός εκατοστού), είτε την τοποθέτηση πλέγματος, με ανοικτή ή λαπαροσκοπική προσπέλαση. Στην λαπαροσκοπική αποκατάσταση, μέσα από τρείς πολύ μικρές τομές που γίνονται μακριά από το σημείο της κήλης, πραγματοποιείται:

Στα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης μιας κήλης Spiegel περιλαμβάνονται:

Ειδικότερα, λόγω του μικρότερου κινδύνου λοίμωξης του χειρουργικού τραύματος και του πλέγματος, η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση έχει απόλυτη ένδειξη σε ασθενείς που εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα λοίμωξης του τραύματος, όπως είναι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, οι παχύσαρκοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι (πχ λήψη κορτικοστεροειδών ή χημειοθεραπευτικών ή άλλων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων).

Μετά από την λαπαροσκοπική αποκατάσταση μιας κήλης Spiegel, ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την επόμενη μέρα του χειρουργείου και μπορεί να επανέλθει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες, αποφεύγοντας όμως την άρση βάρους και γενικότερα την έντονη σωματική δραστηριότητα για 4-8 εβδομάδες. Στο παραπάνω χρονικό διάστημα συστήνεται στον ασθενή να φοράει ζώνη κοιλίας.

Τελευταία εξέλιξη της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης μιας κήλης Spiegel αποτελεί η εκτέλεση αυτής χρησιμοποιώντας το ρομποτικό σύστημα Da VinciΤΜ (ρομποτική χειρουργική). Η ρομποτική αποκατάσταση της κήλης Spiegel συνδυάζει τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης μιας κήλης Spiegel, με τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση οποιασδήποτε ρομποτικής επέμβασης είναι η επίσημη πιστοποίηση του χειρουργού.

Ο κ. Χατζημαυρουδής είναι πιστοποιημένος χειρουργός στην χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci

lamparaskopiki
certificate lamparaskopiki

Σε κάθε πάντως περίπτωση θα πρέπει να τονιστεί ότι ο κάθε ασθενής με κήλη Spiegel είναι ξεχωριστός και δεν υπάρχει μια χειρουργική τεχνική η οποία να ταιριάζει σε όλους τους ασθενείς. Ο χειρουργός που καλείται να αντιμετωπίσει έναν ασθενή με κήλη Spiegel, οφείλει να γνωρίζει όλες τις τεχνικές (ανοικτή, λαπαροσκοπική, ρομποτική) και να επιλέγει την ιδανική για τον συγκεκριμένο ασθενή (εξατομικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση), ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Το «Κέντρο Σύνθετων Κηλών και Ανακατασκευής Κοιλιακών Τοιχωμάτων» είναι πιστοποιημένο διεθνώς ως CENTER OF EXCELLENCE. Γιατί όμως είναι και μοναδικό στην Ελλάδα;

Γρηγόρης Χατζημαυρουδής, Καθηγητής Χειρουργικής, πιστοποιημένος SURGEON OF EXCELLENCE & MASTER SURGEON από την SRC

COEHS-web
MSHS-web
SOEHS-web

Κήλη Spiegel