Χολολιθίαση-Χολοκυστίτιδα- Χολοκυστεκτομή

Η χοληδόχος κύστη είναι το όργανο μέσα στο οποίο αποθηκεύεται η χολή, η οποία παράγεται στο ήπαρ και συμμετέχει στην πέψη των τροφών, ιδίως των λιπαρών. Μετά τα γεύματα η χοληδόχος κύστη συσπάται και απελευθερώνει τη χολή στο γαστρεντερικό σύστημα. Η χολολιθίαση αποτελεί μια συνηθισμένη κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται πέτρες (χολόλιθοι) μέσα στην χοληδόχο κύστη.

χολολιθίαση

Μεταξύ των πιο συχνών προδιαθεσικών παραγόντων για την εμφάνιση της χολολιθίασης συγκαταλέγονται

Η χολολιθίαση μπορεί

Οι επιπλοκές της οξείας χολοκυστίτιδας μπορεί να είναι σοβαρές οδηγώντας ακόμα και σε ρήξη της χοληδόχου κύστης και περιτονίτιδα. Μία άλλη οντότητα που μπορεί να προκύψει σε άτομα με χολολιθίαση, ειδικά σε αυτούς που έχουν μικρού μεγέθους πέτρες είναι η χοληδοχολιθίαση, κατά την οποία μικρές πέτρες από την χοληδόχο κύστη μπορεί να περάσουν στα σωληνάκια που ενώνουν το ήπαρ με τη χοληδόχο κύστη και το γαστρεντερικό σωλήνα και να οδηγήσει σε πόνο, χολαγγειΐτιδα δηλαδή φλεγμονή που θα προκαλέσει και πυρετό και σε ίκτερο.

Διάγνωση της χολολιθίασης

Η διάγνωση της χολολιθίασης γίνεται κυρίως με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος αλλά και της μαγνητικής τομογραφίας σε περιπτώσεις που υπάρχει υποψία και για χοληδοχολιθίαση ή αξονικής τομογραφίας σε πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις. 

Η αντιμετώπιση της συμπτωματικής χολολιθίασης είναι χειρουργική, ενώ και σε κάποιες περιπτώσεις ασυμπτωματικής χολολιθίασης προτείνεται το χειρουργείο. 

Η συντηρητική αντιμετώπιση με αντιβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στην ύφεση ενός επεισοδίου χολοκυστίτιδας αλλά δεν είναι θεραπευτική, καθώς οι πέτρες συνεχίζουν να υπάρχουν και πιθανώς να προκαλέσουν στο μέλλον άλλο επεισόδιο το οποίο μπορεί να έχει απρόβλεπτη έκβαση, γι’ αυτό και οι διεθνείς οδηγίες προτείνουν το χειρουργείο. 

Λαπαροσκοπική και ρομποτική χολοκυστεκτομή

Η χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης που χρησιμοποιείται κατά κόρον στις μέρες μας είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή κατά την οποία αφαιρείται η χοληδόχος κύστη συνήθως με τρεις-τέσσερις μικρές οπές και ο ασθενής έχει πολύ γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. 

Επίσης τα τελευταία χρόνια είναι δημοφιλής και η ρομποτική αποκατάσταση όπου με τέσσερις μικρές οπές, το χειρουργείο γίνεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με οθόνες υψηλής ευκρίνειας με τρισδιάστατη όραση και με εργαλεία τα οποία δίνουν στον χειρουργό μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, έχοντας και αυτή το πλεονέκτημα της γρήγορης επιστροφής στην καθημερινότητα και του λιγότερου πόνου. 

Τέλος, υπάρχει και η ανοικτή χολοκυστεκτομή η οποία χρησιμοποιείται πιο σπάνια σε επιπλεγμένες περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να εφαρμοσθούν οι προηγούμενες τεχνικές.

certificate lamparaskopiki
Play Video about Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή σε ασθενή με γαγγραινώδη χολοκυστίδα

Το «Κέντρο Σύνθετων Κηλών και Ανακατασκευής Κοιλιακών Τοιχωμάτων» είναι πιστοποιημένο διεθνώς ως CENTER OF EXCELLENCE. Γιατί όμως είναι και μοναδικό στην Ελλάδα;

Γρηγόρης Χατζημαυρουδής, Καθηγητής Χειρουργικής, πιστοποιημένος SURGEON OF EXCELLENCE & MASTER SURGEON από την SRC

COEHS-web
MSHS-web
SOEHS-web

Χολολιθίαση