Ειλεός ονομάζεται η δυσκολία του γαστρεντερικού σωλήνα να διακινήσει το περιεχόμενο του, η οποία μπορεί να οφείλεται σε παραλυτικά αίτια τα οποία αντιμετωπίζονται συντηρητικά ή αποφρακτικά αίτια που αποτελούν χειρουργικές παθήσεις. 

ειλεός

Η απόφραξη του γαστρεντερικού σωλήνα προκαλείται από κάποιο κόλλημα στην πορεία του, όπως ο εγκλωβισμός ενός τμήματος του εντέρου σε κάποια εξωτερική ή εσωτερική κήλη μην αφήνοντας το περιεχόμενο να προωθηθεί, σε κάποια σύμφυση από κάποιο προηγούμενο χειρουργείο, δηλαδή κάποια ταινία ινώδους ιστού που δημιουργήθηκε και πιέζει τον εντερικό αυλό από έξω, κάποιον όγκο, που είτε βρίσκεται στο έντερο είτε πιέζει από έξω, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου ή άλλα αίτια στενώσεων, κάποιο ξένο σώμα, συστροφή λεπτού ή παχέος εντέρου καθώς και άλλα σπανιότερα αίτια. 

Συμπτώματα ειλεού

Ο ειλεός εμφανίζεται με ναυτία, έμετο, αναστολή αερίων και κοπράνων, φούσκωμα και κοιλιακό πόνο. Λόγω της φύσης της πάθησης ο ασθενής αφυδατώνεται και το έντερο διατείνεται όλο και περισσότερο προκαλώντας επιδείνωση της γενικής κατάστασής του. 

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει άμεση υποστήριξη του ασθενούς με χορήγηση υγρών, τοποθέτηση ρινογαστρικού καθετήρα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και άμεση διερεύνηση της αιτίας του ειλεού. 

Η απλή ακτινογραφία επιβεβαιώνει τη διάγνωση του ειλεού ωστόσο για να βρεθεί το αίτιο θα πρέπει να γίνει και αξονική τομογραφία. Αξιολογώντας τα απεικονιστικά και τα κλινικά ευρήματα και συνυπολογίζοντας τη γενική κατάσταση του ασθενούς αποφασίζεται εάν θα γίνει συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση. 

Αντιμετώπιση του ειλεού

Εάν ο ειλεός οφείλεται σε κάποια κήλη τότε προτιμάται η χειρουργική αποκατάσταση για την λύση του ειλεού καθώς και την αποκατάσταση της κήλης ή η συντηρητική αντιμετώπιση σε πρώτη φάση και η αποκατάσταση της κήλης σε δεύτερο χρόνο. 

Εάν οφείλεται σε κάποια σύμφυση, εάν δεν ανταποκριθεί στην συντηρητική αντιμετώπιση τότε ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο όπου μπορεί να χρειαστεί απλώς η λύση της σύμφυσης εάν δεν έχει επηρεαστεί η βιωσιμότητα του εντέρου ή να γίνει κάποια εντερεκτομή.

Εάν υπάρχει κάποιος όγκος, κάποιο μη αναστρέψιμο αίτιο στένωσης ή κάποιο ξένο σώμα ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο, όπου στην πρώτη περίπτωση γίνεται ογκολογική αφαίρεση του τμήματος του εντέρου που φέρει τον όγκο, στη δεύτερη εκτομή του πάσχοντος τμήματος και στην τρίτη θα μπορούσε να γίνει αφαίρεση του ξένου σώματος με μια τομή στο έντερο ή και εκτομή του εντέρου ανάλογα με τα ευρήματα. 

Εάν ο ασθενής έχει συστροφή του λεπτού ή παχέος εντέρου, τότε η κλινική εικόνα είναι πολύ πιο έντονη με κύριο σύμπτωμα τον πόνο και η αντιμετώπιση είναι συνήθως η εκτομή του τμήματος που υπέστη τη συστροφή.

Σε περίπτωση που ο ειλεός είναι παραμελημένος, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί τμήμα του εντέρου και στη συνέχει λόγω των συνθηκών φλεγμονής και διάτασης να μην υπάρχει η δυνατότητα να επανενωθεί οπότε να δημιουργηθεί μια στομία για μεγαλύτερη ασφάλεια, η οποία θα κλείσει μετά από μερικούς μήνες. 

Είναι πολύ σημαντική λοιπόν η έγκαιρη διάγνωση για να αντιμετωπιστεί όσο πιο σύντομα αυτή η πάθηση και να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

Ο Αναπλ. Καθηγητής Χειρουργικής κ. Γ. Χατζημαυρουδής, χειρουργεί τον ειλεό λαπαροσκοπικά, αλλά και με ρομποτική χειρουργική, καθώς διαθέτει επίσημη πιστοποίηση  για χρήση του ρομποτικού συστήματος da Vinci

lamparaskopiki
certificate lamparaskopiki

Το «Κέντρο Σύνθετων Κηλών και Ανακατασκευής Κοιλιακών Τοιχωμάτων» είναι πιστοποιημένο διεθνώς ως CENTER OF EXCELLENCE. Γιατί όμως είναι και μοναδικό στην Ελλάδα;

Γρηγόρης Χατζημαυρουδής, Καθηγητής Χειρουργικής, πιστοποιημένος SURGEON OF EXCELLENCE & MASTER SURGEON από την SRC

COEHS-web
MSHS-web
SOEHS-web

Ειλεός