Η σκωληκοειδής απόφυση είναι μία μικρή μακρόστενη προέκταση του τυφλού που αποτελεί το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου αμέσως μετά την ένωσή του με το λεπτό έντερο. Ο ρόλος της δεν έχει διευκρινιστεί με ακρίβεια, ενώ πιστεύεται ότι επιτελεί κάποιο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

skoulikoeiditika

Σε κάποιες περιπτώσεις η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να παρουσιάσει φλεγμονή, την πάθηση δηλαδή που ονομάζεται σκωληκοειδίτιδα. 

Η σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία συνήθως με πόνο γύρω από τον ομφαλό που με το πέρασμα των ωρών αλλάζει και εντοπίζεται στη δεξιά κάτω κοιλιά. Ο πόνος αυτός είναι συνεχόμενος και μπορεί να επιδεινώνεται με τις απότομες κινήσεις όπως το τρέξιμο καθώς και με το τράνταγμα για παράδειγμα όταν ο ασθενής βρίσκεται σε κάποιο όχημα. Επίσης, άλλα συμπτώματα είναι η ανορεξία, ο πυρετός, η καταβολή και πιο σπάνια η ναυτία ή ο εμετός. 

Διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας

Η έγκαιρη διάγνωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς όσο περνάει ο χρόνος συνήθως η φλεγμονή επιδεινώνεται και μπορεί να εξελιχθεί σε παραμελημένες περιπτώσεις σε plastron, όπου τα γύρω σπλάγχνα προσπαθώντας να προστατεύσουν την υπόλοιπη κοιλιά μαζεύονται γύρω από τη σκωληκοειδή απόφυση και δημιουργούν μια φλεγμονώδη μάζα, απόστημα, ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης και περιτονίτιδα. 

Η διάγνωση γίνεται εκτός από την κλινική εικόνα με τη βοήθεια εργαστηριακών εξετάσεων οι οποίες δείχνουν συνήθως αυξημένους τους δείκτες φλεγμονής καθώς και με απεικονιστικές εξετάσεις κυρίως υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία, έτσι ώστε να γίνει διαφορική διάγνωση και με άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα κυρίως σε κοπέλες και άτομα μεγάλης ηλικίας.

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή

Η αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι χειρουργική. 

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή είναι η επέμβαση που προτιμάται σήμερα και γίνεται με τρεις μικρές οπές, ελαχιστοποιώντας τον πόνο και τις ημέρες νοσηλείας. 

Επίσης, μπορεί να γίνει και ανοικτή σκωληκοειδεκτομή με μια μικρή τομή στη δεξιά κάτω κοιλιά στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ εάν υπάρχει επιπλεγμένη σκωληκοειδίτιδα ή περιτονίτιδα τότε μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερη τομή και σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις ακόμα και εκτομή κάποιου τμήματος του εντέρου.

Ο Αναπλ. Καθηγητής Χειρουργικής κ. Γ. Χατζημαυρουδής διενεργεί την σκωληκοειδεκτόμη και με ρομποτική χειρουργική, καθώς διαθέτει επίσημη πιστοποίηση  για χρήση του ρομποτικού συστήματος da Vinci.

lamparaskopiki
certificate lamparaskopiki

Το «Κέντρο Σύνθετων Κηλών και Ανακατασκευής Κοιλιακών Τοιχωμάτων» είναι πιστοποιημένο διεθνώς ως CENTER OF EXCELLENCE. Γιατί όμως είναι και μοναδικό στην Ελλάδα;

Γρηγόρης Χατζημαυρουδής, Καθηγητής Χειρουργικής, πιστοποιημένος SURGEON OF EXCELLENCE & MASTER SURGEON από την SRC

COEHS-web
MSHS-web
SOEHS-web

Σκωληκοειδίτιδα